toptan ceviz

 Ceviz hangi koşullarda saklanmalı?

toptan ceviz, ve kış mevsiminde tazeliğini uzun süre korumuş olan ceviz müsait şartlarda kurutulduktan sonrasında pişmemiş olarak hemen tüketilmeyecekse kabuklu olarak saklanmalıdır. Serin, kuru bir yerde muhafaza edildiğinde uzun zaman tazeliğini korumaktadır. Eğer kabuğu kırıldıysa hava almayan müsait saklama kaplarında 6 ay buzdolabında, 1 yıl da dipfrizde muhafaza edilmelidir.


Ceviz nasıl tüketilmeli?

Çiğ ve kavrulmuş cevizde hemen hemen aynı oranda kalori, protein, yağ, karbonhidrat ve lif içerir. Çiğ ve müsait koşullarda kurutulmuş kuruyemiş arasındaki besin değeri farkları minimum düzeydedir. Ancak cevizi çiğ olarak tüketmek her vakit daha sağlıklıdır. Çiğ olarak değil kavrulmuş olarak tüketilecekse, yaklaşık 15-25 dakika süresince en fazla 140 santigrat derecede kavrulmalıdır. Yüksek ısı derecesinde meydana getirilen kavurma işleminde zararı dokunan maddeler (akrilamid, trans yağlar) oluşabilmektedir. Bu sıcaklıkta yapılan kavurma işleminde ise cevizin besin değerlerinin kaybı en aza inecektir. Yağ asitleri nerede ise hiç zarar görmeyecek, amino asitler ve şekerler arasındaki reaksiyon olarak tanımlanan akrilamid oluşma olasılığı azalacaktır. Yapılan incelemelerde akrilamidin maddesinin, kansere neden olduğu belirlenmiştir. Kavrulmuş ceviz ise sadece birkaç gün bekletilmelidir. Çünkü kavrulmuş kuruyemişlerin dayanıklılığı son aşama düşüktür. 


Ceviz satın alınırken nelere dikkat edilmeli?

Kurutulmuş veya kavrulmuş ceviz satın alırken renk, koku ve tat test edilmelidir.  Özellikle kavrulmuş kuruyemişler genellikle vatanımızda yağlanmış, tuzlanmış ya da şekerli olarak paketlerde satılmaktadır. Bu yüzden paket içeriğine dikkatlice bakılmalı, zararlı katkı maddesi içeren ürünler alınmamalıdır. Cevizi öğütme işlemi ise mutlaka evde yapılmalıdır.  


Cevizde bakteri doğar mu?

Çiğ kuruyemişlere bakterilerin bulaşma (kontamine) olasılığı düşüktür. Ancak pişmemiş ve kavrulmuş kuruyemişler uygun şekilde kurutulmadıysa küf toksinleri oluşabilmektedir. Gıda kontrolleri sırasında ithal edilen sert kabuklu yemişlerin deformasyona uğramış olasılığının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Her vakit küf toksinini gidermek için tedbir alınmalıdır.


Cevizin yararları nedir?

Yapılan incelemelerde cevizin vücut üzerindeki müspet etkisi kanıtlanmıştır. Cevizin besin değerleri, Orta Çağ’dan erken döneme kadar bilim adamlarını meşgul etmiştir. Yaklaşık 90 gıda maddesi içeren ceviz, insan sağlığı üstünde müspet bir etkiye sahiptir.


Magnezyum, çinko, bakır, demir, fosfor, bir dizi vitamin içeren ceviz; iyi yağlar, folik asit, demir ve potasyum açısından zengindir. Sağlıklı ve dengeli beslenme mevzusunda reel bir süper gıdadır.

Antioksidanların bolluğu nedeniyle, yaşlanmaya bağlı hastalıkları, kanseri ve kardiyovasküler sistem hastalıklarını önlendiği bilinmektedir.

Ceviz glütensiz bir rejim için de uygundur. Vejeteryanlar ile veganlara bir takım besin ve vitamin desteği sağlamaktadır.

Yapılan araştırmalarda, tertipli ceviz tüketenlerde kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL’nin yemeklerden sonra ortaya çıkan oksidatif hasarını önlediği belirlenmiştir.

Cevizin bağırsaklara faydası var mı?

Cevizin yapraklarının mide ve bağırsak problemlerinin çözümünde yardımcı olduğu bilinmektedir. Kendisi kadar değerli olan ceviz yaprakları, Orta Çağ’da tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Mukoza zarının iltihaplanmasına karşı koyabilecek yüksek acı ve tanen içeriğine haizdir. Ceviz yapraklarından meydana getirilen çay idrar söktürücü etkiye sahiptir ve mide bulantısı ile ishale iyi gelmektedir. Ceviz yaprakları, ek olarak cilt sorunları ile uçuk ve aşırı terleme mevzusunda destekleyici tedavi olarak kullanılmaktadır. Kadınlar için ceviz yaprağı çayının adet düzensizliğine iyi geldiği ve tane kramplarını hafiflettiği belirlenmiştir.


Ceviz kilogram vermede müessir mi? Ceviz kaç kaloridir?

Akşamları televizyon başlangıcında cips yada çikolata yeme alışkanlığınız varsa bunun yerine daha sağlıklı olan ceviz tüketebilirsiniz.  Lezzetli ve tatminkar olduğundan açlık hissini azaltmaktadır. Yapılan incelemelerde da cevizin açlık hissini azalttığı ve iştahı önlemeye destek olduğu belirlenmiştir. Sağlıklı yağ oranının yüksek olması sebebiyle cevizin 100 gramında yaklaşık 674 kalori vardır. Sağlıklı bir halde kilo yitirmek ve en önce kaloriye odaklanmak için ceviz tüketirken son derece dikkatli olunmalıdır. Günde 8 tam cevizden fazlası tüketilmemelidir.


Cevizi şeker hastaları ne kadar tüketmeli?

Yüksek miktarda protein ve yağ içeren ceviz, vücuda bol miktarda enerji sağlar ve uzun soluklu tokluk hissi oluşturur. Cevizin düşük karbonhidrat yüzdesi sebebiyle kan şekeri seviyelerini test altında tutması şeker hastaları için ilginç bir teferruattır. Az oranda ceviz tüketiminin bile diyabet gelişme riskini azalttığı belirlenmiştir. Araştırmalar, haftada ancak bir avuç cevizin şeker hastalığına yakalanma riskini dörtte bir oranında azaltabileceğini göstermiştir.


Cevizin kolestrol açısından önemi nelerdir?

Cevizin kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Birçok hastalıkla ilişkili olan yüksek kolestrol aynı zamanda hafızayı olumsuz etkilemekte, strese niçin olmakta ve koroner kalp hastalığı riskini artırmaktadır. Ayrıca kolesterolün, kanser ve felç riski ile bağlantılı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla, kolesterol düzeyine dikkat etmek ve rejim yoluyla düşürmek esenlik açısından önemlidir. Ceviz yüksek oranda alfa-linolenik asit (omega-3 yağ asitleri) ve alfa-linoleik asit (omega-6 yağ asitleri) içerir. Yağların birbirine payı, sıhhatli kolesterol bilincine sahip bir rejimi desteklemek için önemlidir. Cevizin, LDL kolesterolünü yağlı deniz balıklarından daha çok düşürdüğü belirlenmiştir.  


Cevizin suyu yararlı mı?

Ceviz yapraklarının yüksek ‘tanen’ içeriği vardır. Kaynatılarak elde edilmiş ceviz suyu; akne, egzama yada ülserler şeklinde cilt rahatsızlıklarının yanı sıra yüzeysel olarak iltihaplanan cilt, ağız ve boğazdaki mukoza zarının tedavisinde kullanılabilmektedir. Ellerde ve ayaklarda aşırı terleme sorununa iyi gelmektedir. 2 ila 3 gram kurutulmuş ceviz yaprağı, 100 ml su ile 10-15 dakika kaynatıldıktan sonrasında kullanılmalıdır.


Cevizin kabuğu tüketilir mi?

Cevizin kabukları yüzyıllardır Anadolu’da kök boya olarak kullanılmaktadır. Ancak ceviz kabuğunun tüketilmesi önerilmemektedir.


Ceviz hasım sağlıklı mı, kullanılmalı mı?

Soğuk pres yoluyla cevizin yağı çıkartılmaktadır. Son yıllarda vatanımızda ceviz hasım, leziz ve değerli bir yağ olarak öne çıkmaktadır.  Ceviz hasım, olgunlaşmış ve kısmen kavrulmuş cevizden yapılmaktadır. Yoğun, lezzetli bir tada sahip bu yağ, tüm dünyada sıhhatli bir yağ olarak kabul edilmektedir. Ceviz hasım, ortalama % 73 çoklu doymamış yağ asitleri, % 18 tekli doymamış yağ asitleri ve ortalama % 9 doymuş yağ asitlerinden oluşmaktadır. Omega-3 yağ asitlerine ek olarak, özellikle yüksek B ve E vitamini içinde ne olduğu ile dikkat çekmektedir. Antihipertansif ceviz hasım, ayrıca yağ metabolizmasını harekete geçirmekte, cilt tahrişlerine karşı kullanılmakta ve ciltteki mantar oluşumunu engellemektedir. Ceviz yağının dezenfekte edici tesiri de vardır. Besin değerlerinin kaybolmaması için ceviz hasım her vakit belli sıcaklık derecesinde tutulmalıdır. Ceviz hasım, kızartmalar için uygun değildir.


Cevizin tansiyon üzerinde tesiri var mı?

Ceviz kalbe iyi geldiği tanınmaktadır. Çok sayıdaki çalışmada, cevizin gıda bileşiminin kardiyovasküler sistem üzerinde faydalı bir etkiye haiz bulunduğunu belirlenmiştir. Cevizin tansiyonu düzenlediği için yüksek tansiyon hastaları üzerindeki etkisi kanıtlanmıştır. Antioksidanlar ve omega-3 yağ asitlerinin mükemmel sinerjik kombinasyonu yardımıyla damar sertliğini azaltmakta ve kalp krizi riskini düşürmektedir.


Cevizin beyin sağlığına etkisi var mı?

Ceviz zihin sağlığı için önemlidir. Cevizin içindeki bileşenlerin beyin gelişimine müspet etkileri vardır. Düzenli ceviz tüketimi hafızayı da güçlendirmektedir.


Cevizi hamileler tüketmeli mi?

Zengin ve dengeli beslenme bilhassa gebelik sürecinde önemlidir. Anne adayları sadece kendilerinden değil bununla birlikte doğmamış çocuklarının sağlıklı gelişiminden de sorumludur. Ceviz, yüksek miktarda folik asit ve demir içeriği sebebiyle düzenli olarak tüketildiğinde büyüyen bebeğin gelişimi üstünde müspet etkileri olmaktadır. Ancak gebeler tüketmeden ilkin uzman hekim görüşü almalıdır.


Ceviz tüketmenin kanser üzerinde tesiri var mı?

Melatonin ve omega-3 yağ asitlerinin veya doymamış yağ asitlerinin oranının kanserin seviyesini düşürdüğü ve kötü huylu hücrelerin büyümesini engellediği üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Sağlıklı bileşenler, serbest radikalleri nötralize ederek hücreleri erken yaşlanmaya karşı korumaktadır. Özellikle düzenli olarak ceviz tüketmek prostat kanseri ve meme kanseri büyüme riskini azaltmaktadır.


Ceviz tüketmek kasların gelişmesini sağlar mı?

Ceviz aynı zamanda bol oranda protein içermektedir. Protein kas inşa etmek için önemlidir. 100 gram ceviz 15 gram protein ihtiva eder. Ceviz, harika bir bitkisel protein kaynağıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ceviz toptan